Masaj

Masaj Nedir? Masajın Faydaları Nelerdir.?

Masajın Faydaları Nelerdir.?

Masaj Nedir? Masajın Faydaları Nelerdir. Masaj Çeşitleri

Masaj Nedir?

Masaj kelimesi bizim kelime dağarcığımıza Arapçadan girmiş ve de dokunma anlamında yani “mass” ve de yunanca sıkma manasına gelmekte olan “massein” kelimesinden meydana gelmiştir. Masaj genellikle sinirsel olarak vücudun uyarılması yani iç organlarımızdan tutunda kaslarımıza hatta derimize kadar olan bir tüm bölgelerin uyarılmasına neden olmaktadır. Masajda bir takım ovalama ve darbeleme yöntemleri kullanılmaktadır bu darbelerin amacı ise o bölgedeki kan dolaşımının çoğalmasını ve de vücudumuzdaki damarlarımızın daha çok esneyerek genişleyip bu sayede bir çok dokuya organa kan gelmesini sağlamaktır. Masaj sayesinde sert olmayan dokuların düzeneklerini uyararak düzenli bir şekilde kontrollü bir etki meydana getirilir. Bu durum genellikle insanın komple vücudunda bir rahatlama oluşturmaktadır.

Masaj, zevk ya da gereksiz değil, önemli bir ihtiyaç ve sürekli aralıklarla yapılması gereken bir yan tıbbi tedavidir.

Kısaca masajın size ne işe yaradığından bahsedelim isterseniz. Masaj sayesinde vücudunuzun herhangi bir yerinde yıpranmış olan organınızın tekrar kazanılması amaçlanmaktadır. Bu sayede organınız aynen yıpranmadan önceki durumuna tekrar dönmeye başlar. Bu küçük parçacıklar üzerinde oluşan düzenek masaj sayesinde fizyolojik olarak bir terapi yapmaktadır.

Bizde masaj kelimesi oldukça büyük bir alanda gerçekleştirilmektedir. Bu alanların başında ise sporcular gelmektedir. Spor kulüpleri masaj yöntemine en çok başvuranlardır. Onları evler, saunalar,sıcak sular- fizeksel tedaviler, hamamlar, hastane, otel, tatil bölgeleri ve son olarak da masaj için hizmet vermek amacıyla açılmış olan masaj salonları takip eder. Masaj kelimesini bilmeyen yoktur aslına bakılırsa masajın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bir nevi olarak çok eski bir tedavi ve terapi yöntemidir de diyebiliriz. Masajın etkilerinden faydalanabilmek için bir çok çeşidinden faydalanılabilir. Masajı en çok kullananlardan alanlarının başında spor masajı gelir.

 

Masajın Yararları Nelerdir

Masajın Yararları Nelerdir

Masajın Yararları

Masajın bir çok anlamda yararı vardır örneğin yaraları ele alacak olur isek yaralı bölgedeki dokuların ve birbirine yapışıklıkların çözülmesine ve de sorunun ortadan kalmasına, kas kramplarına, tendon enfeksiyonlarına, uykusuzluk sorununa, ağır yaralanmaların sonucunda migren, hipertansiyon, baş ağrısı , adet ağrısı ve bununla beraber kabızlık sorunlarında ağrının duyulduğu bölgelere uygulanmaktadır.

Masaj yapılırken iki durum oluşmaktadır bunlardan bir tanesi masajın uygulandığı yerde bu durum bazen tüm vücudu etkiler bazen ise sadece yaralı olan bölgede ısı artmasına neden olmaktadır. Bu sayede kan dolaşımı da o bölgede hızlanır. İkincisi ise belirli bir bölgeye yapılan dokunmalarla vücutta bazı hormonların salgılanması sağlanır bu sayede hormon artışı oluşur ve bu hormonlarda orada düzenleyici bir etki göstermektedir.

Masaj sırasında sistem dört ile yirmi kat arasında oldukça hızlı bir şekilde çalışır. Bu sayede kirli kanın kalbinize ulaştırılması da kolay bir hal aldığından masaj kelimesinin dahi kalbe ve toplar damalarımıza yardımı oldukça büyüktür.

Masaj yaptıran kişilerde sistem ve hormon dengesi tetiklenerek vücudumuzda tedavi eden özelliği bulunan hormonların salgılanmasını sağlamaktadır. Bu saye de de vücudumuzun dışarıdan gelen tehditlere karşı direnci daha da artacaktır. Masaj sayesinde belki de henüz başlamayan ama başlamak durumunda olan hastalıkların da tedavisi gerçekleşmiş olacaktır.

Masaj aslına bakarsanız henüz hastalık oluşmasından önce düzenli bir şekilde yapılması durumunda çok ciddi olabilecek hastalıkların dahi önüne geçecektir. Bunun nedenine gelecek olursak masaj yapılırken vücutta aynen bir uyuşturucu madde üretir gibi endorfin salgılanmaktadır. Bu hormon sayesinde masajı yaptıran kişide hayal edemeyeceği bir rahatlık durumu oluşacaktır. Bu durum ise onun gerek psikolojik anlamda gerekse anti depresan anlamında oldukça rahatlatıcı bir hal alacaktır. Kendinizi tıpkı bir terapi almış gibi düşünebilirsiniz.

Masaj Türleri Nelerdir

Masaj Türleri Nelerdir

Masaj Türleri

Masajı klasik olarak ele alırsak üç alt maddede tanımlayabiliriz bunları sıralandırır isek

  • Dinlenme
  • Tedavi
  • Spor masajı
  • Dinlenme Masajı:

Bu masaj sayesinde kişinin gündelik olarak yaptığı işler sonucunda yorgunluğunun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Genellikle bu masaj sayesinde toksinler vücuttan atılır özellikle de sauna sonrası ve saat konusu hiç fark etmeden gerçekleştirilebilir.

  • Tıbbi Masaj :

Bu kesinlikle tedavi nedeniyle yapılan masajdır. Kesinlikle bir uzman kişinin yönlendirmesiyle ve işini bilen kişiler tarafından yapılan masaj çeşidir. Hatta bu durum Avrupa ülkelerinde daha ileri gitmiş ve reçeteye yazılarak alınması sağlanmış bir hizmet türüdür. Ve tedavi masraflarını da devlet karşılamaktadır.

  • Spor Masajı:

Bu masaj çeşidi ise tamamen sporculara özgündür. Genellikle fiziksel bir gelişimin tamamlanması hedeflenmektedir. Sporcu masajı biraz daha profosyonel olarak hazırlanmıştır. Hatta kendi içerisinde de üç gruba ayrılmaktadır.

  1. Hazırlık masajı
  2. Spor ve aktivite arası
  3. Spor ve aktivite sonrası

Bunların dışında ise farklı masaj türleri vardır. bunlar dünyaca kabul edilmiş yöntemlere de örnek vermek gerekirse klasik masaj diye bilinen İsveç masajı bunun yanı sıra Çin masajı, doku masajı, bayanlar için selülit masajı, bölgesel masajlar, bel ve boyun ağrıları için yapılan masajlar, yüz masajları, ve de aklınıza gelebilecek bir çok masaj çeşidi. Dünya da bir çok masaj türü bulunmaktadır. Bizdeki adı da herkesin bildiği gibi Türk hamamı masajı, hamam kürü gibi çeşitlendirilmektedir. Bunların yanı sıra vücudu ve cildi gençleştirmek adına yapılan masajlar vardır. anti- stres masajı, aleo vera masajı sıcak taş masajı ve geleneksel olarak bilinen bir çok mesaj türünü sayabiliriz.

Ancak günümüzde masaj kelimesinden yola çıkarsak ovalama sıkma kelimesi gibi direk olarak akla gelen şey cinsellik akla gerekmektedir. Bu durum dünyada % 5 gibi bir rakama sahip iken tedavi amaçlı olarak ise % 70 tir. % 20’ lik kalan kesim ise tamamen turizm amaçlıdır diyebiliriz. Yazımızda daha önceden de belirttiğimiz gibi Avrupa ülkelerinde masaj doktor tavsiyesi ile ve masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun için masaj kelimesini duyduğumuz zaman akıllara cinselliğin gelmesi oldukça yanlış bir davranıştır.

Klasik Masaj Teknikleri Nelerdir

Klasik Masaj Teknikleri Nelerdir

Klasik Masaj Teknikleri

  • Deri üzerinden ovalama (Sıvazlama,Öfloraj, Stroking)
    • Az Basınçla Yapılan Masaj (Yüzeysel öfloraj)
    • Yeterli Basınçla Yapılan Masaj (Derin öfloraj)
  • Karıştırma tekniği
    • Sıkılaştırma
    • Bollaştırma
    • Sıkıştırma (Pincing)
    • Daraltma (Wringing)
    • Tamamlama (Rolling)
  • Darbeleme Tekniği
    • El Kenarı İle
    • El Sırtı İle
    • Avuç İçi İle
    • Yumruk İle
    • Sürekli ve Düzgün vurma
    • İki eli birbirine vurur gibi vurma
    • Sakince vurma
    • Kapı tıklar gibi vurma
    • Ritmik bir şekilde tempolu döver gibi vurma
    • Halı döver gibi vurma
  • Hedefe Baskı
    • Sabit Hedefe Baskı
    • Dairesel Hedefe Baskı
  • Sallama Tekniği
    • Titreme, silkeleme

Masajın Yapılamayacağı Durumlar

Masaj kesinlikle işini bilen uzman yani eğitim almış kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde buna uyulmazsa yani gelişi güzel bir kişi tarafından yapılırsa kişinin dokularına zarar verilebilir. Yani vücudumuzun neresinden kaynaklanan bir durum var ise örneğin bu kırık olabilir bu durumda bu kırığın zararının daha çoğalmasına neden olunabilir. Ya da kişide bir damar tıkanması söz konusu olmuş ise bu durumda bir pıhtı atma durumu meydana gelebilir. Veya kaslarda kopmalara yırtılmalara hatta zedelenmelere neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı yanlış masajın değil vücuda yararı hatta zararı vardır.

Masajı uygulamaması gereken kişilerin yanı sıra masajın uygulanmaması gereken bölgeler ve hastalıklarda vardır bunları sırasıyla belirtmek gerekir ise:

  1. Damar Darlık Ve Tıkanıklıkları
  2. Kanama Eğilimi Ve Pıhtılaşma Bozuklukları
  3. Eklem Zarı İltihaplanmaları
  4. Deri Enfeksiyon Ve Hastalıkları,
  5. Kanser
  6. Akut Enfeksiyon Hastalıklar
  7. Akut Yaralanmalar
  8. Yemek Sonrasında

Masajın Tarihi

Masajın Tarihi

Masajın Tarihi

Masajın tarihine bakacak olur isek insanın bir sıvazlanma ihtiyacı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de yüzyıllardır var olarak devam etmektedir. Çünkü dokunulmak sıvazlanmak insanın doğasında olan bir duygudur bu sayede insanlar güven tazeler ve kendini psikolojik anlamda depolar. Bu insanlık için önemli bir konudur.

Mesajın belirlenmiş ilk tarihine bakacak olur isek i.ö 3000’ li yıllara dayanmaktadır. İlk olarak ise Çin ve Hindistan’ da ortaya çıktığı bilinmektedir. Kanıt olması açısından yazılı kaynaklara bakacak olur isek eski yunan doktorları tarafından kaleme alınmıştır. İşte tamamen yoğurma anlamı da buradan yani eski Yunanca’ dan gelmektedir. O zaman dan bu güne kadar masaj sürekli olarak tekrarlanmış ve insanı psikolojik anlamda ve fiziksel anlamda rahatlatan bir tedavi şekli olarak da kabul edilmiş ve uzun yıllardır bundan faydalanılmıştır.

Dünya ‘ da bir çok uygarlık değişik nedenlerden dolayı masajı kullanmışlardır. Kullananlar arasında Hintliler, Çinliler,persler ve mısırlıklar vardır. masaj kelimesinin anlamının yanı sıra ise kelime kökeni de bu yukarıda saydığım medeniyetlere dayanmaktadır. Hintçe’ de arapça’ da ibranice’ de yunanca’ da aynı anlamı taşımaktadır.

Antik dönem zamanlarında ise masajla birlikte yağlarda kullanılmaya başlanmıştır. Güzel kokular ve bitkilerle karışım yapılarak bir krem elde edilerek yağlar hazırlanmış ve kullanılmıştır.

Eski zamanlardan beri hatta roma imparatorluğu döneminde dahi yapılan spor müsabakalarında ve sonrasında bu masajlardan faydalanılmıştır. Bu müsabakalar öncesinde sporculara hazırlanan özel yağlarla düzenli bir şekilde masaj yapılmaktaydı.

Bizim kültürümüzde ise masaj genellikle hamam kültürü olarak kabul edilmiştir. Hamama giden kişiler rahatlamak ve gevşemek adına hamamda bulunan kişilerce yağlanıp keselenip kol ve bacaklarda bir dizi germe hareketleriyle rahatlatma girişimde bulunulur. Artık bu zamanda masaj tüm dünya da kabul edilmiş bir doğruluk ve teknikleri bulunmaktadır. Doğudan icat edilip geliştirilmesine rağmen batı tarafından dünyaya sunulmuştur. Son olarak ise yaklaşık elli altmış yıl içinde iyice kabul edilmiştir.

Şu an uygulanmakta olan ve herkesin bildiği klasik masaj yani İsveç ve rus masajıdır. Özellikle on dokuzuncu yüz yılın başlarından itibaren bir kalıp halini almıştır. Masaj geçmişten bugüne kadar da geliştirilerek çeşitli haller alınmıştır.

Masajı beş şekilde sınıflandırabiliriz.

  1. Öfleraj
  2. Petrisaj
  3. Friksiyon
  4. Perküsyon
  5. Vibrasyon

 Son zamanlarda da bizim ülkemizde hamam kültürü yerini SPA masajına bırakmaya başlamıştır. Ancak sudan gelen masaj anlamına da gelen SPA masajını biz aslında yüzyıllardır hamam kültürü olarak zaten kullanıyorduk. Bu da bizim hızla batının tesiri altına girdiğimiz ve etkileşimde bulunduğumuz anlamını taşımaktadır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 oy, ortalama: 4,33 / 5)

1 Yorum

Yorum Yap