Masaj, rahatlama ihtiyacı duyan ve yorgunluğunu atmak isteyen herkesin aklına gelen ilk alternatif, hem de vücut için birkaç dakikalık mutluluk demektir. Ağrıyan sırt, boyun ve sıkışık kaslar için, muhtemelen, masajdan daha güzel bir hediye olamaz. Masaj bir süreliğine de olsa insanı Dünyadaki tüm stres ve gerginlikten uzaklaştıran fiziksel, zihinsel ve ruhsal arınma, konfor fasilesidir.
Masaj 45-70 dakikaya yakın uygulanmalıdır. Masaj hem tedavi amacıyla, hem de bedeni rahatlatmak için yapılır. Sıvazlamak, ovmak, yoğurmak, titretme gibi rahatlatıcı tekniklerle yapılan masaj tedavi amacıyla değil, kasların gevşemesi, zihinsel ve ruhsal bakımdan dinlenme, stresten çıkmak ve sadece keyif amaçlı uygulanmaktadır.
Masajın tarihi:
Masajın tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Eski Çin, Mısır, Yunan ve Hint kültürlerinde masaj yaraları iyileştirmek amacı ile yapılıyormuş. Eski Yunan’da “massein” sözü yoğurma anlamında işlenip, Arap dilinde ise “masah” sözü sıvazlamak anlamına geliyor.
Olimpiyat oyunları sırasında sporcuların kaslarını gevşetmek, onları rahatlatmak maksadıyla masaj yapılıyor. Hint felsefesinde ise masaj sağlığı bulmak ve korumak amacıyla uygulanır.
XVIII yüzyılda İsveçli Per Henrik Link isimli bir kişi tarafından masaj Avrupa’da geniş yayılır ve böylece sıvazlama, titretme, vurma vb. gibi tekniklerden oluşan rahatlatıcı İsveç masajı ortaya çıkar.
I. Dünya Savaşı yıllarında ise masaj daha çok zihinsel rahatsızlıkları gidermek amacıyla kullanılıyordu.
Masajın faydaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan dolaşımını düzenler;
- Metabolizma çalışmasını hızlandırıyor;
- Sindirim ve boşaltım sistemini geliştirir;
- Yağ yakılmasını hızlandırır;
- Tümör boyutunu azaltır;
- Kasları gevşetir;
- Uyku modunu yaxşlaşdırır;
- Stres ve yorgunluğu giderir, ruhu yönünden insanı sakinleştirir.
- Qocalmağı geciktiriyor, hücre yenilenmesini hızlandırır.
- Vücutta toplanan toksinlerin atılmasını sağlar.
- Hiç çalışmayan kasların çalışması sağlanır.
Masaj ile bir takım hastalıklardan kurtulmak veya en azından önleyici tedbir görülebilir. Bu yöntemden bir dizi hastalıklarda kullanılır. Büyüklerle birlikte çocuklarda da masaj çok güzel bir etki verir. Bu, daha çok kasların çalışma prensibine etkiliyor. Organizmada 400’den fazla kas var, onların her birinin damar ve sinir donanımı mevcuttur. Bu nedenle, kasların kısalması, ifliclar sırasında masaj mutlaktır. Düzenli olarak boğazın masajı kalp krizi, insult, hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkması riskini azaltır. Kasların masajı sırasında beyine sakinleştirici dürtüler aktarılır ve arteriyel basıncı düşürür.
Masajla ilgili yapılan çalışmalarda ortaya çıktı ki, boyun nahiyesinin masajı sırasında elde edilen etki, uygun ilaçların verdiği etkiye eşittir. Masaj türleri içerisinde en etkili akva-masajın olduğunu dikkate alırsak, kesin olarak diyebiliriz ki, masaj birçok hastalıgın ilacıdır.
Masajın tüm organlara doğrudan ve dolaylı etkileri var.
Organların içinde enerji akımlarının geçtiği meridyenler mevcuttur. İnsan vücudun tüm organlarında dokuları ve hücreleri birleştiren kanallar meridyenler adlı ağ.
Örneğin, mide boylamı gözün dış köşesinden başlıyor yüz, boyun, göğüs ve ayak boyu ayağın ikinci parmağına kadar uzanır. Kendiniz parmak uçları ile bu noktalara basarak masaj yaptığınızda mide merkezine ihtar olunur. Bu masaj tekniği beynin daha iyi çalışmasını sağlar ve denge gücünü artırır.
Dokunun derinliklerine yüksek sıcaklık, ya da titreşim yayarak yağların parçalanmasını sağlar. Bu masajla parçalanan yağlar idrar yolu ile atılır.
NOT: Masaj bilinçli şekilde ve profesyoneller tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde sıkıntılar oluşabilmektedir.
Masaj düzgün uygulama durumunda, organizmanın kendini savunma yeteneğini aktif hale getirir. Vücudu dinlendiren, cildi güzelleştiren, vücut forma sokan ve kendimizi muhteşem hissetmemizi sağlayan bir yöntemdir. Masajın etkisi vücutta dalga dalga yayılır. Önce kan dolaşımını hızlanır. Böylece hücreler daha iyi beslenir. Kan dolaşımını artırdığı için vücuttan toksinleri ve ödemleri kolayca uzaklaştırır. Masaj kasların esnekliği artırır, eklemlerdeki ağrıları azaltır ve hareket kabiliyetini geliştirir. Masajın yarattığı fiziksel ve psikolojik hafiflik kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.
Elbette, masaj ruhsal ve fiziksel açıdan insanı rahatlatır. Aynı zamanda, kilo vermek için en güzel doğal yöntemdir.
Masaj cildin ve kasların dartılmasını ve daha taze görünmesini sağlar. Haftada 3 gün 30-45 dakikalık masaj yapmak kollajen liflerin esnekliğini artırır. Cildin yaşlanma sürecini geciktirir.
Masaj zayıflamaya yardımcı olduğu gibi, bir çok kadının eziyet çektiği sellülitin oluşmasını da önler.
İyi bir masaj bütün selülit tedavilerinden daha etkilidir. Aslında selülit tedavisi için kullanılan aletlerin hepsi masajı taklit ediyor. Masaj yapan kişinin el yeteneğinin fiyatı gittikçe bahalaştığı için doğal olarak masaj aletleri geliştirilmiştir.
Sellülit, dokusu bozulmuş yağ hücresidir. Kan ve lenf dolaşımında güçlükler sonucu su toplayan yağ hücreleri sertleşir. Böylece, normal yağ dokusu bozulur, portakal kabuğu görünümünü alır. Masaj kan ve lenf dolaşımını düzelterek sellülitin azalmasına yardımcı olur. Özellikle lenf drenaj masajları belirli noktalara uygulanan basınç sayesinde lenf dolaşımını daha etkin şekilde hızlandırırlar. Sonuçta yağ dokusunda hapsolan sıvı serbest kalır, toksinler idrar veya ter yoluyla vücuttan dışarı atılır. Böylece, vücut dokusu yoğunlaşıyor. Aklınızda tutun ki, iyi selülit masajına sonra idrara çıkma isteğinin olması içindir. Kokulu yağlar masajın etkilerini daha da artırırlar. Bitki tarkiblarindan oluşan bu yağlar vücudu rahatlatır ve yağların parçalanmasına yardımcı olurlar.