Doğal mı, alternatif mi şifacılar buraya!
Doğal tıp tarihsel süreci çok eskilere dayanan, insanın kendinde var olan doğal tedavi gücünü bulmasını sağlayan, hastalıkları önleme amacında olan ve koruyucu hekimliği içerisinde barındıran tüm doğal tedavi yöntemlerine verilen isimdir. Bu yöntemler; insanın sağlığını korumaya yönelik olan ortamlarda bulunmasını, doğru ve doğal besinler tüketmesini, su tüketimini es geçmemesini, hareket etmesini, hava ve toprakla temas halinde olmasını kapsar.
Sağlığı koruma altına alacak şifa maddelerinin doğadan elde edilerek kullanılması amacı gerçekleştirmeye yönelik olacaktır. Doğadan elde edilen ve doğal maddenin bütünlüğünün korunması, doğal tıpa yönelik yöntemlerdir. Bitkinin yalnızca etken maddesinin kullanılarak ilaç üretilmesi, doğal tıbbın amaçlarından değildir. Bütün olarak kullanılması gerekir.
Doğal tıpta kullanılan teknikler şu şekilde sıralanabilir:
-Doğru ve sağlıklı beslenme önerileri
-Hayatı düzenleyici tedbirler
-Su ile tedaviler
-Bitkiler ile tedaviler (Fitoterapi)
-Beslenme
-Diyetler
-Hareket ile tedaviler
-Bağırsak temizliği ve toksik maddelerden arınmalar (detokslar)
-Meyve ve sebze sularının tedavi amaçlı tüketimi
-Kişinin kendi kanıyla tedavi
-Kan akıtma, şişe çekme, sülük koyma gibi Aschner’in yapı tedavileri
-Beslenme
-Tedavi amaçlı oruç
Doğal tıp prensibine göre, doğanın insanlara sunduklarının yalnızca doğallığı değil, sunulan doğal maddelerin tedavilerde nasıl kullanılacağı yani kişide nasıl etki bırakacağını bilmek de önemlidir. Bu bilgiye ulaşmada organizmamızın fizyolojik çalışma şekli yol göstericidir. Denge dışı durumlar olduğunda bize sinyal verir. Bu sinyali anlamak, algılamak büyük önem taşır. Bastırıp yok edilen sinyaller nedeniyle sorunun anlaşılması zorlaşır ve yok olmuş gibi görünür. Ancak yakın bir zamanda karışımıza daha zor tedavisi olacak şekilde çıkacaktır.
Alternatif Tıptan farklı olarak doğal tıp hastalık ve sağlık olgularının neden-sonuç ilişkisi içerisinde bağlantı kurar ve hastalığın tek bir sebebi değil, çok sayıda sebebi olabileceğinden yola çıkar. Hastalık ve sağlığı beden, ruh ve zihin bütünlüğü içerisinde değerlendirir. Bu duruma göre kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır. Doğal tıp uzmanına başvuran aynı semptomlu 10 hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Doğal tıbbın uygulanma tarihi incelendiğinde çok eskilere dayansa da doğal tıp konsepti, alternatif tıp tedavilerinin başarısız olduğu dönemlerde yani batı ülkelerinin endüstrileşme dönemlerinden sonra ortaya çıkmıştır.
Doğal Tıp Mı? Alternatif Tıp Mı?
Doğal tıp ve alternatif tıp birbirinden farklı felsefe ve duruş olarak nitelendirilir. Hastalık ve sağlık konularına birbirlerinden farklı olarak bakarlar. Bu farklı bakış açısı tedavi yöntemlerinin de kendilerine has olmasına neden olur. Teşhis konulması gerektiğinde doğal tıp uzmanları alternatif tıp olanaklarından yararlanabildiği gibi, modern tıp hekimleri de tedavi yöntemleri uygularken doğal tıbbın yöntemlerinden faydalanır.
Kişide görülen her semptomun hastalık anlamına gelmediğini belirten doğal tıbba göre, kişi kendisindeki sinyalleri algıladığında dıştan tedaviye gerek kalmayacağı belirtiliyor. Doğal tıp tedavisinden destek almak isteyen kişiye kazandırılması istenilen amaç kişinin kendi sağlığını koruması yönünde desteğe ihtiyaç olmadan yaşamını sürdürebilmesidir. İnsanı hasta eden alışkanlıklar bıraktırılmaya çalışılır. Kişi de bu alışkanlıkları bırakmaya hazır olmalıdır.