Masaj Ansiklopedisi

Aromaterapi Yağları ile Hastalık Tedavisi

Aromaterapi Yağları ile Hastalık Tedavisi

Aromaterapi hangi hastalıkları tedavi eder?

Kokunun insan psikolojisi ve fiziksel durumuna etkisi eski zamanlardan bilinmektedir. İşte bu yüzden de hala eskiden tıp aleminde kullanılan bir çok yöntem günümüz modern tıbbında dahi önemli bir yer tutuyor.

Kaynaklara göre, Aromaterapinin tarihi 6 bin yıl öncesine dayanıyor. Eski Mısırlılar mumyalama sürecinde çeşitli bitki parçalarından kullanıyorlardı. Bitki cevherlerinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise eski Yunan kültürü ile ilgilidir. Roma İmparatorluğu döneminde bitkilerden alınan yağlar masaj yoluyla uygulanmaya başladı.

Aromaterapide tedavi amacıyla farklı bitkisel yağlar kullanılıyor. Uçucu yağlar – bitki parçalarından (ekstrakt) oluşur. Bu yağları elde etmek o kadar kolay değildir. Öyle ki, bir çay kaşığı gül yağı elde etmek için 5000 çiçek kullanılıyor. Aromaterapistler tedavi için 400 kadar bitkinin yağlarından yararlanırlar.

Uçucu yağlar ile tedavi insanın sağlığına ve ruhiyyesine olumlu etki göstermekle beraber, bağışıklığı güçlendirir, zihni yeniler. Çünkü bu yağların içinde 300 kadar aktif madde var. Bu yağlar insanın derisi için de iyidir.

Aromaterapi karışımları işinin uzmanı kişiler tarafından yapılmalıdır. Veya önceden doktora danışarak, hiçbir ciddi hastalığın olmadığı belirlenmelidir. Genel olarak, Aromaterapi karışımlarının sadece hastalıkların tedavisi için kullanıldığını söylemek doğru değildir. Hiçbir hastalığı olmayan, sadece sağlığını korumak isteyen herkes aromaterapi karışımlarından yararlanabilir.

Aromaterapi yöntemleri

Aromaterapi yöntemleri

Aromaterapi yöntemleri

Koku ile tedavi sürecini çeşitli yollarla gerçekleştirmek olur. Bunlardan eter yağları ile masaj yapılması çok etkili yöntemdir. Bu zaman istenilen eter yağından 1ml. götürülür ve ona 49 ml. diğer yağlardan (zeytinyağı, badem vb.) ilave edilerek, masaj olunur.

Sıcak suyun içerisine, bir havlunun üzerine birkaç damla uçucu yağ dökülerek bu tedaviyi uygulamak olur. Aromaterapik mumlar ve kokulu dumanlarla da tedavi etmek mümkündür. Yaygın yöntemlerden biri de banyo edilen suya birkaç damla uçucu yağının katılmasıdır. Bu zaman banyo edilen suya 8 damla kadar eter yağı dökülür.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Hangi hastalıklara iyi geliyor

Hangi hastalıklara iyi geliyor

Bel ve sırt ağrıları, romatizma, deri ile ilgili ortaya çıkan problemler, kaşınmalar, egzama hastalığı, adet ağrıları, menopoz döneminde ortaya çıkan rahatsızlıklar, hipertansiyon, sindirim problemleri, kabızlık sırasında aromaterapi hastalara iyi gelir. Ayrıca baş dönmesi, baş ağrısı, migren, stres, gerginlik ve uykusuzluk, enerji azlığı, halsizlik, psikolojik sorunlar olduğunda da aromaterapi önerilir.

Aromaterapi kimlere zararlıdır?

Aromaterapi kimlere zararlıdır

Aromaterapi kimlere zararlıdır

Aromaterapi yağlar ile tedavinin bebeklere, hamilelere, alerjisi olan insanlara uygulanması doğru değildir. Ayrıca ilaç tedavisi alan insanlar aromaterapi kullanımı öncesi doktorlarına danışmalıdırlar. Çünkü eter yağları ilaçların etki gücünü azaltabilir, hatta yan etkiye sebep olabilir. Hipertansiyon hastalığından muzdarip olan hastalar biberiye türü karışımlar kullanmamalıdır. Epilepsi hastalığı olanlar ise dereotu, okaliptüs ve kekik ile tedavi tercih etmemelidirler. Diabetikler okaliptüs, limondan uzak olmalıdır. Gebeliğin ilk dört ayında eter yağları yasak olsa da, sonraki aylarda onlar da aromaterapik karışımlardan yararlanabilirler. Bu yöntem onlarda bel ağrılarına yardım eder. Ancak gebelerin karanfil, fesleğen, ardıç, biberiye, sürvə, rezene, anason, servi, yasemin, hardal, siyah turp, kekik gibi bitki parçalarından kullanımı tavsiye edilmez. Bu yağlar kas spazmasına ve uşaqsalmaya neden olabilir. Yüz derisinde kullanımı yasak olan eter yağları ise tarçın ve karanfil.
Astım, bronşit gibi rahatsızlıklardan muzdarip olanların solunum yolu ile Aroma tedavi ettirmeleri önerilmez. Yüksek sıcaklık olan kişilerde, deride kaşıntı ve kızarıklıklar, ödem, açık yaralar, yanıklar, eklemlerde burkulmalar, ayrıca kanser hastalığı tedavisi sırasında aromaterapiden yararlanmak sakıncalı.

Aromaterapik yağlar

Aromaterapik yağlar

Aromaterapik yağlar

Uçucu yağlar sakinleştirici, ağrı kesici, hafizeni güçlendirici, nefes düzenleyici, dokuları yenileyici özellikleri vardır. Menekşe yağlarının, göz ağrısı, baş ağrısı, damarların tıkanması, insanın vücut sıcaklığının mevsime uygun düzenlenmesi için oldukça faydalıdır. Ban yağı ise Hint fıstığında üretilen yağdır. Bu yağ deride, özellikle ayakta olan çatlakları iyileştirme ve bağışıklığı güçlendirme yetisine sahiptir. Küncüd yağı baş ağrılarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Okaliptüs yatıştırıcı gücü ile birlikte, mikropları öldürmek ve grip simptomlarını azaltma etkisine sahiptir. Bu yağla göğse masaj yapılırsa nezleyi önlemek mümkün olur. Ayrıca kış mevsiminde havayı kurutmamak için ısıtıcıların yanına konulan suya da birkaç damla okaliptüs ilave edilebilir. Bu odada bulunan mikropları öldürmeye yardımcı olur. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip salgınlarından karşı karabiber, biberiye, çam ağacı, lavanta, kekik otu bitkilerinden elde edilen uçucu yağlar da çok yardımcı olur.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 oy, ortalama: 5,00 / 5)

Yorum Yap